Menu

Dr. Mihai Roman

Medic primar ortopedie traumatologie, asistent universitar doctor in medicina, competenta in artroscopie si competenta in managementul sanitar

header photo

LIGAMENTUL INCRUCISAT ANTERIOR - LIA

Recomandari preoperatorii pentru pacientii cu ruptura LIA:

In dimineata operatiei:

  • Va prezentati la biroul de internari la ora  care vi s-a solicitat (in general 8-9)
  • Sa nu mancati si sa nu beti nimic (stomacul gol)
  • Sa fiti in posesia ortezei fixe de genunchi (sau orteza mobila blocata in extensie) si a unei perechi de carje. Orteza o aduceti cu d-       voastra pana in sala de operatie (nu se lasa in salon) deoarece va fi aplicata pe genunchi imediat ce operatia s-a terminat.
  •  Sa aveti la d-voastra actele necesare:

o   Bilet de trimitere de la MF (medicul de familie)

o   Adeverinta CAS sau cupon pensie -  vizate la casa judeteana de asigurari de sanatate

o   Buletin de indentitate

o   Biletul medical de internare (in care am specificat diagnosticul, operatia ce urmeaza a fi efectuata si data operatiei)

o   Alte bilete medicale (in copie) care documenteaza diagnosticul de internare sau alte afectiuni de care suferiti

Dupa ce se incheie formalitatile admistrative la biroul de internari urmeaza sa intrati in circuitul spitalului (analize, cazare etc). Dupa ce aceste procedure se incheie ajungeti in blocul operator, in saloanele de pre/postoperator ale terapiei intensive unde asteptati momentul operator. Va relaxati.

 

Recomandari postoperatorii:

Dupa terminarea interventiei ramaneti in salonul de postoperator al blocului operator/terapie intensive pana a doua zi cand va intoarceti in salonul dvs. Aici ramaneti pana la externare.

 

Recomandari:

  • Pozitionati pungile de la capatul tuburilor de dren sub nivelul genunchiului. Cand stati in pat le lasati la marginea patului. Cand umblati la prindeti in scaiul cel mai de jos al ortezei sau in ciorapul de pe piciorul operat. Sub nici o forma sa nu le ridicati in mana, caci astfel continutul pungilor de dren se poate intoarce in genunchi si poate produce complicatii locale.
  • Orteza o mentineti aplicata pe genunchi doar la deplasare si noaptea. In restul timpului va rog sa o indepartati.
  • Aplicati punga cu gheata in zona genunchiului. Aceasta procedura simpla se continua si acasa 7-14 zile sau conform cu recomandarile la externare.
  • Reluarea sprijinului se va face conform indicatiilor imediat postoperatorii. In general se reia sprijinul imediat postoperator. La sprijin folositi carjele si aplicati orteza.
  • Pozitia de repaus in pat trebuie sa fie cu genunchiul intins cat este posibil. Pozitia cu genunchiul indoit (flectat) poate fi mai confortabila dar trebuie sa fie cat de scurta cu putinta. In caz contrar riscati sa aveti dificultate la extensia genunchiului in saptamanile urmatoare.
  • Incepeti imediat ce puteti miscarile de la nivelul piciorului (flexie/extensie) si contractiile musculare izometrice ale coapsei. Dupa indepartarea tuburilor de dren incepeti exercitiile de gimnastica. Atentie: majoritatea pacientilor nu vor putea efectua aceste miscari cu usurinta in primele zile datorita inhibitiei musculaturii coapsei. Controlul asupra acesteia se reia progresiv si in general la 3-5-7 zile este deja foarte bun.

Atentie.
In perioada postoperatorie pot sa apara diverse situatii care sunt consecinte posibile ale unei asemenea interventii.

  • Genunchiul se umfla si doare. Acest fapt se datoreaza faptului ca in articulatia genunchiului perat se acumuleaza sange. Acumularea acestuia in genunchi face ca presiunea sa creasca – fapt ce genereaza durerea. Semnalati acest lucru. In general situatia se detensioneaza relativ usor prin manevre specifice. Acumularea sangelui in genunchi se produce in toate cazurile in masura mai mica sau mai mare dar numai rareori necesita masuri terapeutice mai complexe.
  • Sangerare la locul tuburilor de dren. Acest lucru se intalneste frecvent mai ales dupa scoaterea tuburilor de dren. Din acest motiv pansamentul trebuie schimbat zilnic la inceput. In general nu dureza decat cateva zile.
  • Hematom/echimoza in zona genunchiului (in general portiunea mediala si posterioara). Nu este motiv de ingrijorare. Se intalneste frecvent dupa o operatie. Poate sa se deplaseza in sus pe coapsa sau in jos pe gamba – uneori pana la picior. Poate fi usor dureros. Se trateaza cu unguent cu heparina (ex Lioton) si gheata.
  • In zona anterioara din portiunea superioara a gambei poate sa apara o zona in care nu simtiti pielea sau aceasta pare amortita. Se datoreaza leziunii, uneori inevitabile, a unor filete nervoase foarte fine care se gasesc in zona de incizie. Poate fi reversibil.
  • Musculatura membrului operat se atrofiaza. Acest fenomen se produce la toti pacientii si se datoreaza repausului inevitabil si activitatii reduse atat inainte de operatie cat si dupa. Se reface greu si constituie in general scopul principal al recupararii. Nu veti avea senzatia de genunchi “propriu” pana ce musculatura coapsei nu va fi rafacuta in proportie corespunzatoare.
  • Click sau pocnet in regiunea anterioara la nivelul rotulei. Apare frecvent datorita insuficientei musculaturii coapsei. Se atenueaza si dispare o data cu refacerea acesteia.
  • Se umfla gamba de la genunchi in jos pana la picior. Acest semn poate sa fie cauzat de inflamatia venelor gambei – tromboflebita. Constituie un fenomen serios si trebuie sa va adresati cat mai repede medicului (medic de familie, cardiolog, ortoped). Pana faceti acest lucru - nu mai aplicati orteza, continuati tratamentul de la externare, faceti repaus.
Pentru oricare din situatiile mai sus mentionate sau altele care nu au fost descrise mai sus nu ezitati sa luati legatura cu medicul d-voastra.