Menu

Dr. Mihai Roman

Medic primar ortopedie traumatologie, asistent universitar doctor in medicina, competenta in artroscopie si competenta in managementul sanitar

header photo

ARTROSCOPIA

Artroscopia este o tehnica minim invaziva care permite efectuarea anumitor interventii chirurgicale la nivelul articulatiilor. Cel mai frecvent este utilizata in tratamentul leziunilor genunchiului. Se poate folosi si in cazul altor articulatii: umar, glezna, sold si altele.

Artroscopia este o interventie chirurgicala si este efectuata in sala de operatii in anestezie rahidiana sau generala.

Artroscopia genunchiului se efectueaza in general prin 2 mici incizii de sub 1cm (aborduri, portaluri) situate de o parte si de cealalta tendonului rotulian. Prin una dintre incizii se introduce o camera de luat vederi  iar prin cea de-a doua se introduc instrumente fine, special concepute pentru aceasta interventie. Imaginea din interiorul articulatiei este vizuaizata pe un monitor si este marita de catava ori permitand astfel evaluarea detaliilor structurilor examinate care altfel ar scapa ochiului liber.

Artroscopia se poat utiliza in tratamentul leziunilor de menisc sau de  cartilaj, al rupturilor de ligamente incrucisate, pentru indepartarea de fragmente libere intraarticulare, in tratamentul leziunor membranei sinoviale (sinovita). De asemenea se poate folosi in tratamentul instabilitatilor de rotula sau in cel al fracturilor de platou tibial.

Avantajul artroscopiei este precizia mare in diagnostic, acuratete mare in realizarea actului terapeutic in conditiile unei agresiuni minime asupra tesuturilor permitand astfel o recuperare mai rapida si in final rezultate mai bune.

Majoritatea interventiilor artroscopice presupun o spitalizare scurta, pacientul parasind spitalul a doua zi dupa interventie.